Да вземеш смартфона си със себе си в тоалетната вече е толкова често срещано явление, че дори има шеги и мемета по темата. Но има причина да отбягваме това, въпреки зависимостта си от социалните мрежи или старанието да оползотворим минутите върху тоалетната чиния с някоя игричка.
И без това смартфонът ни е един от най-мръсните предмети в ежедневието – не е нужно да го правим още по-мръсен, ползвайки го за придружител в момент на нужда.

Но за какво се сещате, когато си помислите за най-мръсното място в ежедневието си? Вероятно за самата тоалетна чиния. Оказва се обаче, че често седалките на тоалетните чинии са най-чистото място в банята. Причината е, че това е едно от местата в дома, които хората чистят най-често и с най-голямо старание.

Когато стане дума за най-мръсни места, професорът по микробиология в Университета в Аризона Чарлс Гърба препоръчва да се замислим за онези места, които пренебрегваме всеки път, когато минаваме с парцал и дезинфектант.

Един такъв пример е кърпата за ръце до мивката в банята.

"Бактериите се развиват в мокри, влажни условия", обяснява Гърба. Кърпите са създадени така, че да абсорбират водата, което е безценно за подсушаване на кожата. В същото време обаче това води и до развъждането на бактерии.

Професорът обяснява, че повечето хора не мият ръцете си правилно. Така когато хванат кърпата, те започват да търкат бактериите в идеална за тях среда за растеж. Повечето хора също така не перат достатъчно често кърпите за ръце - най-често веднъж на седмица или две. Според Гърба всички кърпи, включително хавлиите, трябва да бъдат прани на всеки два дни.

Друго място, което е резервоар за бактерии, е поставката за четките за зъби. "Хората никога не ги чистят", отсича Гърба пред Times. Доклад на здравната организация NSF International от 2011-а е показал, че 27 процента от изследваните поставки за четки за зъби са имали по себе си колиформни бактерии - микроорганизми, които могат да причинят различни заболявания.

Но най-мръсното нещо в дома ви може да ви изненада. Става дума за кухненската гъба, с която миете всичките си чинии, чаши и прибори.
Тя приютява върху себе си стотици милиони бактерии. Изследването на NFS потвърждава това - като 75 процента от изследваните гъби за миене също са имали колиформни бактерии по себе си.

Ето още едно стряскащо сравнение: изследванията на микробиолога Гърба и негови колеги са показали, че средно върху седалката на тоалетната чиния има около 50 бактерии на квадратен инч (6,5 кв. см). В същото време има 10 милиона бактерии на същата площ върху гъбата за миене. С други думи кухненската ви гъба може би е 200 000 пъти по-мръсна от седалката на тоалетната ви чиния.

Като алтернатива на гъбата, Гърба предлага използването на средство за почистване, което след това може да бъде дезинфекцирано в съдомиялна - като например четка. Същото важи за друг мръсен елемент от вашата кухня - дъските за рязане. Много хора само ги изплакват или забърсват, но само минаването през съдомиялна или старателно остъргване със сапунена вода може да ги почисти качествено.

Сходни резултати за най-мръсните неща в ежедневието ни показва и изследване на Съвета за глобална хигиена от 2014-а. При него са измерени нивата на бактериална зараза на 8 различни повърхности в 20 различни къщи във Великобритания. Тестовете са търсили ентеробактерии, еширихия коли и Стафилококи ауреус.

Това изследване е показало, че най-мръсни всъщност са гъбата и кърпата, които се използват за миене и забърсване на приборите и посудата в кухнята. На второ място се нареждат гъбата за къпане и халатите, а на трето - мивката в кухнята.
Това обаче са предмети, които пипаме веднъж или два пъти дневно. Но има едно нещо, което е почти постоянно в ръцете на съвременния човек и също е сред най-мръсните му притежания.

Естествено, че става дума за смартфона.

Той е рай за бактериите. Едно от най-лошите места, на които можете да занесете телефона си, разбира се, е в банята. При пускане на водата в тоалетната се стига до разпространение на микроби, които достигат и до любимите ни комуникационни устройства.

Изследвания са показали, че един на всеки шест телефона един носи по себе си бактерии от тоалетните чинии. Едно просто забърсване с кърпичка с дезинфектант помага, но потребителите рядко правят това.

"Тъй като хората винаги носят телефона си дори в ситуации, в които обикновено биха измили ръцете си преди да правят каквото и да е, телефоните често са много замърсени", разказва Емили Мартин, асистент професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета на Мичиган.

Човешката кожа е покрита с микроби, които обикновено нямат негативно отражение върху здравето. Тези бактерии заедно с омазняването на ръцете, се прехвърлят върху телефона всеки път, когато погледнем какво се случва във Facebook или пишем на някой приятел. Повечето организми върху телефона не могат да ни разболеят, но други могат да направят и това. Чрез смартфоните можем да си прехвърлим и някой неприятен вирус, в случаите, когато болният използва устройството и го даде на друг човек.

Мръсните места обаче не са само в дома или най-близкото ни обкръжение. Навън също има „мръсни неща“, като едно такова са количките в супермаркетите. "Почти 100 процента от тях са дом за еширихия коли, защото хората постоянно пипат дръжките им след като са държали сурови храни в ръце", обяснява Гърба. Неговият съвет - използването на чанти за пазаруване, които обаче също често са доста мръсни, защото хората рядко ги перат.

Изброяването може да продължи още много - връзки на обувки, ключове, клавиатури и т.н., но това не е повод да залеете всичко с дезинфектанти.  Не всички микроби в дома ви са вредни, а някои дори са важни за доброто здраве. Така че не се отдавайте на масово и ежедневно търкане, защото ще хабите както пари, така и време.

Съветът на професора е да полагате по-добри грижи за дезинфекцирането на ръцете си. Повечето микроби идват отвън, а човек сам ги пренася в дома си. Така използването на дезинфектант за ръце или простичкото им измиване веднага след като се приберете намалява шансовете да направите дома си по-мръсен.Източник: webcafe.bg