На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Празникът е наричан още от народа Никулден.

Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.), банките и банкерите.

През целия си живот Св. Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата. Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано по българските земи.

Вечна вкусотия: Пионерски мекици от наш’та кухня

В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от него. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На празничната трапеза задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Ако все още не сте решили как да приготвите шарана тази година, ви предлагаме две вкусни предложения, с които да блеснете на празничната трапеза. 

Рецептите за уникално вкусен рибник и хрупкав пържен шаран вижте в jenata.blitz.bg.