Смята се, че суперхраните са скъпи и че здравословното хранене не е достъпно за всички хора. Неотдавнашно изследване на университета в Охайо показа, че за колкото по-здравословна е смятана дадена храна, толкова повече хората очакват да плащат за нея, пише Daily Telegraph, цитиран от Profit.bg.

Но здравословното невинаги е скъпо. Много от храните, които редовно купувате, са точно толкова полезни за здравето, колкото и някои от по-известните суперхрани, а понякога и повече. От кресон до гъби - вижте десет суперхрани, които може би не знаете, че са полезни за здравето.

1. Кресон

Растенията съдържат висока концентрация на естествени съставки, наречени фитохимикали, за които е известно, че имат антиканцерогенни свойства. Синапеното масло в листата и стеблото също има антибиотични и противовъзпалителни свойства, които го правят особено полезно за доброто храносмилане.

2. Червени чушки

Червените чушки имат високо съдържание на антицианини, които придават светлочервения им цвят. Тези вещества имат антиоксидантни свойства и помагат за предпазването от сърдечни заболявания, рак и диабет. Витамин С в чушките предпазва или забавя развитието на артрит.

3. Сусам

Въпреки малките си размери, сусамовите семена са много полезни за здравето. Маслата в семето са свързани с понижаване на високото кръвно налягане, а високото съдържание на веществото фитат намалява последиците от свободните радикали, причиняващи рак.

4. Водорасли

Те съдържат повече желязо, отколкото стек от контрафиле, повече калций от сиренето и повече фибри от сливите. Освен това водораслите са богати на здравословни съставки, които доказано намаляват холестерола, кръвното налягане, подобряват храносмилането и дори се борят със свободните радикали, които могат да причинят рак. Смята се, че водораслите помагат и за отслабване.

5. Куркурма

Куркурмата се използва за медицински цели в Южна Америка от 4000 години, а в последно време става все по-популярна сред привържениците на здравословното хранене. Тя има доказани ползи за здравето, като изчистване на акнето, предпазване и облекчаване на артрита, сърдечните заболявания и болестта на Паркинсон.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO