Все повече хора се интересуват от вегетариански или вегански диети, или от намаляване на употребата на животински продукти. Преминаването от животински продукти към веганство става все по-лесно с наличието на повече обогатени растителни храни.

Човек може да опита веганска диета за здраве, заради хуманно отношение към животните или по религиозни причини. През 2016 г. от Академията по хранене и диететика заявиха, че вегетарианската или веганската диета може да осигури всички хранителни нужди на възрастни, деца, бременни жени и кърмачки. 

Човек обаче трябва да планира добре храната си, за да получи достатъчно протеини, калций, желязо и витамин В12, които хората си набавят от животинските продукти. Учените също така обсъждали разликите между животинските и растителните протеини и дали растителните базирани протеинови прахове могат да бъдат добри източници на протеини.

Правилните растителни храни могат да бъдат отлични източници на протеини и други хранителни вещества, често с по-малко калории от животинските продукти. Някои растителни продукти, като соеви зърна и киноа, са пълни с протеини, което означава, че те съдържат всички девет основни аминокиселини, от които хората се нуждаят.

Топ 15 на най-добрите растителни източници на протеини четете на Zdrave.to