Прекомерното натрупване на сол в тялото може да причини сериозни здравословни проблеми. Солта е опасна за човек по различни причини. Наскоро учените откриха, че солта може да доведе до образуването на TH2 клетки. Те са активни при алергични реакции. Така че хората с алергии често превишават допустимото количество сол. Съответно, всеки прием на сол може да предизвика реакция на кожата.

Четири продукта, които унищожават сърцето ви

Освен това солта може да предизвика високо кръвно налягане. Сол в големи количества вреди, особено на тези, които страдат от хипертония.

Основната опасност от солта е, че тя не се усвоява, не се абсорбира и не може да се използва от организма. Известно е, че повишеното ѝ съдържание може да доведе до заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, пикочния мехур.

Солта провокира задържане на течности в тъканите. Като цяло се разглежда като истинска сърдечна отрова, която увеличава болезнената чувствителност на нервната система.

Учени намалиха препоръчителната дневна доза сол

Солта също помага за отстраняване на калция от организма, което води до лезии на целия стомашно-чревен тракт. Ето защо е много важно да се спазва нормата на приемане на сол - не повече от 5 грама на ден (около една чаена лъжичка). 

Как да изтеглете ненужната сол от организма си четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.