7 храни, с които коремът и дупето ви ще се стопят!
Действително съществуват храни, които могат действително да ни заситят, без да се налага да приемаме огромни количества от тях. Неоспорим факт е, че една добре балансирана диета е доста по‐ефикасна за човешкото тялото от диетите, базирани на основата на мазнини и захари. Добре е акцентът в менюто на един хранителен режим да падне върху засищащите продукти.
И това е интересно: Продукти за отслабване: Топ 10 на прости рецепти всеки ден - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to
Те са основното оръжие в борбата с глада и натрупаните излишни килограми по талията и дупето.
Плодове и зеленчуци
Ако не ви се ядат цели плодове, бихте могли да си приготвите от тях шейкове, или т. нар. „смутита“. За целта смесете няколко парченца от избрания плод и ги блендирайте с малко вода. Ако продуктът, който сте избрали, не е достатъчно сладък, е позволено да добавите и подсладител, например стевия.
Сокът от зеленчуци е друг избор, на който бихте могли да се спрете, но е необходимо да знаете, че той не е така засищащ. Причината се крие в липсата на фибри, които при плодовете присъстват в изобилие. Здравословна възможност за шейк, приготвен от зеленчуци, е гаспачото. Този сок е комбинация от домат, чушка, краставица и др. Положителното при приема му е, че не е натоварващ за организма и може да се изпие на един дъх.
Пълнозърнести храни
Повечето зърнени храни, които консумираме в ежедневието, са лишени от типичните за тях фибри. Това се дължи на преработката на продуктите от производителя. Отдайте предпочитание на ориза, пълнозърнестия хляб и други пълнозърнести храни, тъй като те са богати на фибри и спомагат за засищането на организма.
Агар‐агар
Агар‐агар е чист, растителен и желиращ агент. Използва се за супи, плодови жeлета, плодови кремове и кремове за торти. Той представлява екстракт от червени морски водорасли, а употребата му спомага за стягането на храните. Веднъж щом достигне стомаха и се смеси със стомашните сокове, той повишава обема си и създава усещане за ситост. Свойството на агар‐агар да прочиства човешкото тяло, като извежда токсините и подобрява стомашните функции, го прави още по‐ценен елемент от здравословното меню.
Бобови растения
Ако в древността, бобовите растения са били консумирани масово, то в наши дни може да се каже, че те са почти забравени. Това е истинска загуба за менюто на съвременния човек, тъй като този вид храни са извънредно богати на протеини. Това позволява да бъдат сервирани под формата на основно ястие, гарнирано с порция зеленчуци или зърнена храна. За разлика от животинските протеини, тези на бобовите растения са богати на фибри. Колкото по‐редовно ги консумирате, толкова по‐вкусни ще ви се струват. Ако страдате от лошо храносмилане, гответе бобовите растения с малко кимион, къри и копър. Не ги смесвайте с други храни. Бихте могли да ги консумирате и под формата на пюре.
Едно древно средство
Като възможност за силно засищащо ястие, приготвено в домашни условия, бихте могли да използвате комбинацията от еднакво количество смлени и смесени ленено семе, пшеничен зародиш и псилиум (медицинско растение, което се използва като естествен лаксатив). Вземете 1 или 2 лъжици от приготвения микс и ги сложете в чаша вода. Поемайте от течността 10 или 15 минути преди всяко хранене. Със сигурност ще забележете, че апетитът ви намалява.
Вода
Жаждата често бива бъркана с глад. В наши дни често изпитваме „емоционален глад“ или просто потребност да сложим нещо в устата си. За тези моменти няма по‐вълшебно решение от 1 или 2 чаши вода. Всъщност всеки път, щом усетите глад, първо изпийте чаша вода. Ако след 5 минути все още чувствате глад, значи наистина е време да похапнете. Съветваме ви да заложите на топла вода и да избягвате пиенето на много студена вода. Във втория случай можете да навредите на храносмилателната си система, като я охладите. Понижаването на температурата въздейства неблагоприятно върху храносмилането.
Дъвчете добре храната
Не бихме могли да избегнем и темата за дъвченето на храната. То е важен елемент в борбата с глада, който обичайно продължава около 20 минути, след като сте започнали да се храните. Ако дъвчете достатъчно дълго и внимателно обяда или вечерята си, ще заситите апетита си по‐добре. Това ще бъде резултат от добре сдъвканата храна, което, от своя страна, ще ограничи количеството ѝ в организма. Това ще позволи на стомаха да работи оптимално и ще сведе приема на калории до минимум.
Последвайте ни
0 Коментара: