Мозъкът е може би най-тайнственият орган в човешкото тяло. Учените непрекъснато научават нови факти за работата му, но далеч не са разкрили тайните му. Ето някои от най-изненадващите открития, пише obekti.bg.

9. Хроничната липса на сън влошава паметта

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли са открили убедителни доказателства, че липсата на сън може да влоши паметта и да причини болестта на Алцхаймер. По време на пълноценен сън, мозъчните клетки премахват токсичните вещества, които са опасни за нашия мозък. Ако човек не получава достатъчно сън, това има опустошителен ефект върху мозъчните клетки.

8. Продължителният стрес разрушава мозъка

Отслабване на паметта, способността за учене, самоконтрола - това са последиците, до които води хроничният стрес. Той ни кара да изпитваме раздразнение, безпокойство, напрежение и често да се разсейваме.

И това е интересно: Писането е най-лесният начин за емоционално разтоварване - четете тази и още полезни новини на zdrave.to


7. Любовта и омразата имат много общи неща

Британски учени са установили, че любовта и омразата произлизат от сходни области на мозъка. Въпреки това, за разлика от омразата, любовта значително намалява дейността на областите, отговорни за преценката и логическото мислене.

6. Мозъкът е чувствителен към дехидратация

Нашият мозък е почти 80% вода. Затова дори умерената загуба на течност (около 2%) намалява концентрацията и бдителността и води до влошаване на краткотрайната памет и когнитивните способности.

5. Бременността променя структурата на мозъка

Учените са доказали, че бременността намалява количеството сиво вещество в областите, които отговарят за социалното познание и способността да разбираме другите. Всичко това е необходимо, за да се укрепи връзката майка-бебе, да се помогне на жената да разбере нуждите на детето и да е нащрек за потенциални външни опасности.

4. Твърде многото захар в диетата влошава паметта и намалява способността за учене

Изобилието от фруктоза в храната забавя мозъка и намалява способността му да учи, да помни информация и да се концентрира. Прекомерното количество захар разрушава невронните връзки в мозъка.

Учените подчертават, че индустриално произведената захар е много по-вредна (добавена към безалкохолни напитки, подправки, сосове и бебешка храна). Продуктите, съдържащи омега-3 мастни киселини (мазни риби, ядки, рибено масло) обаче, могат да помогнат на мозъка да се възстанови.

3. Романтичната любов и майчинското чувство са много сходни

Оказва се, че мозъчната активност при романтичните връзки и майчинските чувства са много сходни, но има и различия. Например, страстната любов активира областите на мозъка, свързани със сексуалната възбуда. В допълнение, усещането за тревожност и страх намалява и усещането за еуфория се увеличава. Майчината любов активира областите, отговорни за формирането на обич.

2. Рисуването подобрява работата на мозъка

Изследване показва, че рисуването и гледането на произведения на изкуството подобряват взаимодействието между различните области на мозъка, като забавят стареенето. Учените са изследвали хора на възраст от 62 до 70 години. Половината от тях са преминали курс по история на изкуството, а другата половина се занимавали с живопис. Уроците по рисуване са имали по-силен резултат от историята на изкуството.

1. Четенето е идеалната тренировка за мозъка

Учени от Оксфорд са доказали, че процесът на четене тренира когнитивните способности на мозъка. Той активира и области, които не се използват през останалото време. При четене мозъчните области, отговорни за концентрацията и познанието, се кръвоснабдяват обилно. Това не се случва, когато гледаме телевизия или дори когато играем компютърни игри.