Кървенето на венците е много неприятен симптом, който предполага много усложнения, ако не се вземат мерки навреме. Кървенето на венците е необходимо да започне да се третира още при най-бледите следи от кръв върху четката за зъби.
Много хора имат такъв проблем: венеца спада, а зъбът се оголва. Причините за това заболяване са няколко: неправилно захапване, липса на витамин С, агресивна стоматологична помощ, монотонна диета, твърда четка или неподходяща паста за зъби.

Понякога стоматолозите изписват скъпи средства за изплакване на устата.

И това е интересно - Д-р Георги Хараланов: Болните зъби могат да доведат до рак на устата - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Има случаи, и то не малко, в които тези средства не дават желания резултат.

Традиционната медицина предлага няколко рецепти и съвети, които спират кървенето на венците. Те са:

1. Зеленолистни зеленчуци 
Липсата на витамини през пролетта – запазване на статуквото. Нашите венци страдат от нея на първо място. За попълване на необходимите вещества, дъвчете или пийте отвари от листата на растения като бреза, бор, липа, коприва, киселец. Биха могли да си правите салати от млади листа от глухарче, спанак, лапад или кресон.

2. Слънчогледово олио
Венците ще ви благодарят ако приложите този трик. Изжабуркайте устата или просто подръжте слънчогледово олио в продължение на няколко минути. Правете тази процедура 2 пъти на ден в продължение на 6 месеца.

3. Иглолистен бульон 
Това е една много полезна отвара, която може да се пие като чай. Изливат се 1.5 литра вода в подходящ съд и се добавят 5 ч.л. борови иглички, 2 супени лъжици натрошени шипки и 1 супена лъжица ситно нарязани люспи от стар лук. Щом кипне, се оставя на котлона още 5 минути, и след това се маха. Може да се пие вътрешно, а може и само да се жабуркате с тази лечебна вода. Срок на лечение – 2 седмици.

4. Тинктура от прополис 
Взема се 25 г пчелен клей, смила се и се слага в бутилка, изработена от тъмно стъкло. Залейте с 10 мл спирт или 150 мл качествена водка. нека да остане затворено и на тъмно, докато прополисът се разтвори напълно. След това се добавят 50 грама прахообразни листа от Hypericum /звъниче/. Оставя се да се влее в продължение на 15 дни, като от време на време се разбърква и когато тинктурата е готова, се прецежда. 30 капки от тинктурата се разтварят в 0,5 чаша вода и с това се изплаква устата. Тази процедура е желателно да се извършва 4 пъти на ден.

5. Масаж 
Всяка вечер масажирайте венците след измиването на зъбите. Малко количество паста за зъби се прилага върху показалеца. Започва се с кръгови движения от центъра на челюстта към вътрешната част. Продължителността на масажа е 5 минути. След това бихте могли да изплакнете устата си с отвара от лайка.

Бъдете внимателни със зъбите си, защото преди време излезе наяве шокираща статистика, която зъболекарите крият или просто не знаят. А именно, че 97% от хората с рак и други сериозни заболявания, са имали тази процедура на зъбите.