До сега никой не ви е казал, имате ли кариес, трябва или да му правим пломба или да вадим зъб! Оказва се, че това е грешно. Ново проучване на British Medical Journal доказа, че нашите зъби, както и другите части на тялото ни имат способността да се регенерират!
Кариесите се образуват, когато храни, съдържащи въглехидрати (захари и нишесте) като мляко, стафиди, сладкиши или бонбони остават върху зъбите.

Бактериите, които виреят в устата процъфтяват при наличието на тези храни и произвеждат киселини. Образува се плака и в последствие се прояждат дупки в повърхността на зъбите ви.

Ето четирите основни причинителя на кариесите:
-Дефицит на минерали в храната – калций, магнезий и фосфор
-Липсата на мастноразтворими витамини включително А, Е, К, и особено витамин D
-Ако прекалявате с фитинова киселина
-Ако прекалявате с обработена захар

Можем ли да обърнем процеса и кариесите ни да заздравеят?
Много е важно да си мием зъбите всеки ден, но има и други начини, с които можем да обърнем процеса на образуването на кариесите.

Елиминирайте захарта от диетата си:
Освен за зъбите ви, това е безценно за вашето здраве като цяло. Елиминирайте сладките газирани напитки, шоколади, сладкиши и други подобни изкушения – те декалцират зъбите ви и създават среда, в която се образуват кариеси. По този начин ще намалите киселинноста в устата си и ще дадете възможност на зъбите да регенерират своята цялост.

Елиминирайте фитинова киселина
Присъства в бадеми, семки, и други ядки. Фитинова киселина залепва за зъбите и блокира калций, магнезий, желязо и цинк, които укрепват повръхността им.

Консумирайте непастьоризирано „сурово“ мляко.
То бъка от безценни съставки, като калций, магнезий, фосфор, и мастноразтворими витамини, които вършат чудеса за вашите зъби.

Внимание: Непастьоризираното мляк о крие известни рискове за определени физиологични състояния, преди да го консумирайте се консултирайте с вашия лекар.

Наблягайте на консумацията на зеленчуци с листа, плодове, здравословни мазнини като кокосово масло, авокадо, маслини и риба.

Използвайте зъбна паста без флоурид.
Пречиствайте с олио. Много е лесно, но е малко неприятно. Просто държите една супена лъжица олио в устата си за 20 минути и го изплювате. Олиото буквално изсмуква плаката и бактериите от устата