Когато тялото използва мазнините за основен източник на енергия, говорим за кетоза. Те се разграждат в кетони, с които се захранват клетките в организма и по този начин органите и системите в него функционират по-добре. При кетонната диета тялото се приспособява към хранене, при което постепенно се изключва глюкозата и гликогенът. Периодът на адаптация е около 5 дни, през които човек може да изпитва главоболие, гадене, да има раздразнен стомах и лош дъх, пише tialoto.bg.

Много мъже и жени, които искат да натрупат мускулна маса, прибягват до тази нисковъглехидратна диета. Освен че тридневното гладуване, с което започва, може да предизвика стомашен дискомфорт, кетозата има и други вреди за организма:

Умора

Когато тялото ви е в състояние на кетоза, то се опитва да замести въглехидратите с глюкозата. Този процес често е съпроводен от умора, особено през първите няколко дни, която може да намалее или изчезне, ако пиете повече вода или солен разтвор, с който да възстановите баланса на електролитите.


Ябълките полезни ли са за хора с диабет?

Главоболие

Няколко дни след започването на кетонната диета може да се появи главоболие. Причината за това е, че мозъкът търси глюкоза и изгаря последните запаси от нея, които има преди да влезе в режим на кетоза. Понякога човек може да усети раздразнение.

Лош дъх

Има няколко химикала, които се активират по време на изгарянето на мазнините в тялото. Те са причини за лошия дъх по време на кетогенната диета.

Бързо огладняване и запек

Много храни, които доставят на организма фибри, съдържат повече въглехидрати и трябва да бъдат избягвани по време на специфичния хранителен режим. Това може да наруши баланса на чревната микрофлора и да доведе до запек. Когато в тялото има недостиг на фибри, повечето хора изпитват силен глад.

Пийте някое от тези неща и забравете за големия корем!

Мускулни крампи

За да сте в състояние на кетоза, вие трябва да бъдете на нисковъглехидратен режим или такъв, който напълно ги изключва. Това означава, че не може да консумирате храна, богата на различни минерали, които играят много важна роля за състоянието на мускулите. Такива са калций, магнезий, желязо. Когато количеството им намалее, крампите са налице.

Дехидратация

Прекалено голямото количество кетони в тялото може да обезводни организма. В организма има излишък на натрий по време на диетата, който се отделя чрез урината. А прекомерното ходене до тоалетната причинява дехидратация.