Американски учени установиха, че химикалите от плодовете се премахват най-лесно със сода за хляб. Със серия от експерименти с ябълки специалистите доказали, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се чистят най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода.

Накисването на плодовете в него за период от 12 до 15 минути премахва 80% от тиабендазола и 96 на сто от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.

И това е интересно: Кои продукти са задължителни за диабетиците? - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина било много по-малко ефикасно. Изтриването на плодовете само с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите.