Бебетата, родени с по-големи глави, са по-склонни да развият по-висок коефициент на интелигентност и да получат университетска степен - поне това е твърдението на скорошно проучване, пише beu.bg.

След като анализирали данните от 100 000 британци, включващи проби от кръв / урина / слюнка и информация за техния произход / начин на живот, изследователите стигнали до извода, че за бебетата, родени с по-големи глави, има по-голяма вероятност да получат степен и дори да постигнат по-висока оценка на тестовете за интелигентност.

Публикувано в в списание „Молекулярна психиатрия” (Journal of Molecular Psychiatry), изследването твърди:

"Високо значими асоциации са наблюдавани между резултатите от когнитивните тестове. , , и много полигенни резултати, включително. , , вътречерепен обем, обиколка на главата на бебето и детска когнитивна способност. "

И това е интерено: Това лечение на бебешките колики наистина работи - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Данните първоначално са съставени от английската Биобанка, която има над 500 000 извадки от хора на възраст между 37 и 73 години.

Но, ако вашето бебе (или вие) се е родило с малък череп, няма нужда да се притеснявате: проучването намира и доказателства, предполагащи, че цялостното физическо здраве може да окаже значително влияние върху интелигентността.

"Изследването подкрепя съществуваща теория, според която хората с по-добро общо здравословно състояние вероятно ще имат по-високи нива на интелигентност", казва изследователят Саския Хагенарс.

В допълнение към физическото благосъстояние и здраве, изследователите са успели да идентифицират 17 "значими" гени, за които се смята, че пряко засягат мозъчната функция и психичното здраве.

Що се отнася до това, какво представлява "голяма глава" - не се безпокойте: бебето ви няма нужда да е родено с необикновено масивен череп, което вероятно ще намали  резултатите му за ниво на емпатия към другите, точно толкова, колкото и ще повиши неговия индекс на интелигентност.

Не, изследователите казват, че бебетата, чиито глави са с обиколка между 31-32 см и 35 см, са най-благословени с интелигентно бъдеще.