Всеки, който страда дори от настинка, ще трябва да се изолира от обществото поне за седмица на фона на растящия брой заразени с новия коронавирус, които се увеличават „доста бързо“ според правителството на Обединеното кралство, съобщава "Индипендънт", цитиран от "Фокус".

Очаква се министрите в кабинета да вземат решение за преминаването към следващия етап в борбата с вируса до 10 или 14 дни, като тогава всички хора със симптоми ще трябва да се самоизолират и не само тези с признаци за коронавируса.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън отхвърли предложението в страната веднага да бъдат въведени драконовски мерки за спиране на разпространението на вируса, както се случи в Италия, в това число затваряне на училища, забраняване на спортните събития и налагане на практика за работа от къщи.

Той настоя, че такива мерки не са нужни на този етап.

По-рано стана ясно, че Италия е въвела цялостна национална карантина, като в страната са били отменени всички спортни събития и масови събирания. Освен това Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че заплахата от пандемия вече е „съвсем реална“.

Южна Корея от друга страна – втората най-засегната от вируса страна в света, непосредствено след избухването на епидемията, изглежда се стабилизира, спроед премиера Мун Дже-Ин.

Експертите във Великобритания се страхуват, че ако строгите карантинни мерки бъдат въведени твърде рано, хората ще се отегчат от тях и ще започнат да ги нарушават още преди страната да е стигнала до пика на заразата.

Вместо това професор Крис Уити, главен съветник на правителството по здравни въпроси, предложи страната да изчака още малко и да въведе по-строги мерки съвсем скоро.

„Много сме близо до това, може би в следващите 10 до 14 дни, когато просто трябва да преминем към ситуация, в която всеки, който има дори дребни дихателни заболявания, трябва да бъде изолиран за поне седем дни - каза той. - Това ще е следващата стъпка. Не сме я стигнали, но тя е близо.“

Премиерът на Великобритания Джонсън заяви, че ще са нужни „сериозни национални усилия“ за спирането на разпространението на вируса и допълни, че той ще наложи промени в страната, както се случва и в другите държави.