Реалистичните перспективи за създаването на ваксина срещу коронавируса са това да се случи в 2-годишен хоризонт.

Това означава, че вирусът трайно ще се настани в популацията, като прогнозите са между 40 и 70% от населението да се заразят с него през следващата година.

Това каза Иван Савов, Европейски институт за риск политика, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Това не означава, че този огромен брой хора ще прекара тежко заболяването“, отбеляза Савов. По негови думи за малка част от хората, особено при по-възрастните и тези с по-слаб имунитет, ще има тежки усложнения.

„Между 50 и 120 млн. човека потенциално могат да загинат от коронавируса“.

По думите на госта страните трябва сериозно да се подготвят за борба с коронавируса, като за момента в западния свят само Великобритания има ясен план.

„За съжаление в много държави демокрацията е лош приятел на овладяването на кризата“, коментира Савов.

„Заради демокрацията в Европа и в САЩ тепърва предстои криза около коронавируса. Те не разполагат с инструментите, с които Китай успя да я ограничи“.

Той добави, че това е екзистенциален проблем за човечеството, който няма да се реши с тази криза, но трябва да се работи в тази посока.

„Институциите все още нямат добрата координация за овладяване на глобални кризи и пандемии, което поставя обществото под сериозен риск“.
"Мерките вече са догонващи разпространението на епидемията", отбеляза Савов.

„Първата стъпка е максимално ограничаване на заразата, втората стъпка е забавяне, спешна изследователска дейност, която да развие лекарства и ваксини и планове за преодоляване на последиците. Това трябва да направи всяко правителство“.

По думите на госта най-добрият сценарий е вирусът да се овладее през летните месеци, тъй като той е температурно неустойчив.
„Това обаче не е много вероятно, тъй като експертите не знаят много за заразата“, добави той.