Ако сте пушачи, тази рецепта е точно за вас. Приготвя се лесно в домашни условия, а продуктите ги има във всяка кухня. С нея се изхвърлят секретите от белите дробове на пушачите. Хубаво е да се приготви и през зимата, когато хванете вирусна инфекция с кашлица и хрема.


Нужните продукти са: 1/2 кг лук, 1/2 кг кафява захар, 1 литър и 500 млл вода, сок от 2 лимона, 7 с.л. домашен мед.

Приготвяне:
Сипете захарта в подходящ съд, сложете на умерен котлон да се карамелизира, като от време на време се разбърква до светъл карамел. Добавя се обелен ситно нарязан лук и се разбърква с дървена бъркалка.

И това е интересно - Пушенето предизвиква параноя, твърдят учените - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

След минута внимателно, за да не пръска, сипваме водата, разбърква се и оставяме да ври на умерен огън, докато течността остане 2/3, а другата 1/3 се изпари. Прецежда се през гевгир, да се отстрани лукът, и добавяме сока от двата лимона, добавя се и домашен мед. Всичко се разбърква много добре, докато медът се разтвори.

Налива се в стъклена бутилка и се оставя на хладно в хладилника. За прочистване на белите дробове се пие по 1 с.л. преди всяко хранене на гладно. Пие се, докато свърши сиропът. Следващата доза може да приготвите след 3 месеца.