Лекарствата за главоболие са едни от най-търсените препарати. Често използваната им разновидност са аналгетиците. Прилагат се за облекчаване на еднократните пристъпи и болката при различни заболявания.

Разбери себе си

Основната трудност при избора на лекарство за главоболие е да се разбере истинската причина за възникването му. Опитите за облекчаване на това състояние, действайки на случаен принцип, може да се окажат неуспешни. Освен това, има вероятност да потиснете болката, без да разберете източника й. В този случай, след известно време може да настъпи нов пристъп.

Цефалгията, както се нарича усещането за болка в областта на главата, може да бъде отделно, самостоятелно заболяване. Но също така много често е симптом на друга болест. Характерни особености отличават първичното от вторичното главоболие.

Към вторичния тип се отнасят болкови пристъпи, които са следствие от редица заболявания. Цефалгията може да се дължи на настинки, грип, различни УНГ заболявания, менингит. Може да е провокирана от съдови заболявания, вегето-съдова дистония, хипертония, повишено вътречерепно налягане. Усещането за болка може да бъде в резултат от травми на черепа, нараняване на лицето или шията. И накрая, подобни симптоми могат да бъдат наблюдавани при психични разстройства. За успешното лечение на вторичния тип главоболие е необходимо първо да се определи и отстрани източникът му.

Първичните пристъпи се приемат за самостоятелно заболяване. Те се различават по естеството на симптомите на болка. Например, при мигрена главата боли и пулсира от едната страна. Това състояние може да бъде придружено от гадене или дори повръщане. Клъстерното главоболие се характеризира с едностранни “стрелкащи” болкови пристъпи. Те обикновено се локализират в областта на очите. Към първичния тип също така се включват различните невралгии.

Често срещана е такава разновидност на първичната цефалгия като главоболие от напрежение. То се характеризира с притискаща болка, която, обикновено, не е твърде силна, но продължителна. Болката може да се появи в областта на тила, челото, горната част на главата, понякога се простира към шията. Това състояние е причинено от стрес, тежка умора. Може да се случи и ако човек е бил в неудобна поза дълго време. Например, след цял ден работа зад бюрото. Ефективната помощ в такива случаи може да бъде хапчето за главоболие, подходящо избрано, съобразено с конкретните симптоми.

Какво първо да направите когато ви заболи главата четете в най-полезния сайт Zdrave.to.