Попълнете търсена ключова дума или фраза

Болница „Витоша“ осигурява безплатни ортопедични импланти на социално слаби пациенти

https://blitz.bg/zdrave/bolnitsa-vitosha-osiguryava-bezplatni-ortopedichni-implanti-na-sotsialno-slabi-patsienti_news477143.html Blitz.bg

Това е единствената болница у нас със собствена Социална програма за пациенти с ниски доходи

София, България 06 Ян. 2017, 11:15 1484 прочита 0 коментара
Ортопедицна болница „Витоша”, гр.София, е специализирана в ендопротезиране на стави и гериатрична ортопедия (ортопедия при стари хора; лечение на остеопоротични фрактури), с което е единствена в България. Болницата е с 30 легла, от които 6 са реанимационни, и е аналог на съществуващите в развитите държави Специализирани гериатрични ортопедични отделения. Болницата работи изцяло със Здравна каса. Болницата предлага отлични битови условия, и за 1 пациент се грижат средно 3,5 лекари, сестри и санитари, което осигурява топ-качество на медицинските услуги, с много добри резултати при следоперативното възстановяване. В болница "Витоша" липсва стресът на голямата болница и пациентът се чувства комфортно.
Всяка година в болница „Витоша“ се оперират по 450 до 500 пациенти с фрактури на бедрената кост, коксартроза или гонартроза, което е много над показателите на някои от големите университетски болници. Болницата е предпочитана от много заможни пациенти, но освен това, още от своето създаване преди 15 години СБАЛОТ „Витоша”
 

Създава собствена Социална програма за социално слаби пациенти, насочена към осигуряване на ортопедични импланти за социално слаби - безплатно или с намалени цени.

Социалната програма е уникална черта на болницата.  Не е известно да съществува друга болница в България, както сред държавните и общинските болници, така и сред частните, която да осигурява безплатни ортопедични импланти за социално слаби пациенти. СБАЛОТ „Витоша” прави това системно, години наред.

Тази Социална програма не използва външно финансиране и работи на следния принцип:
 
Финансира се от собствения бюджет на болницата;

Болницата договаря пряко с дистрибутори и производители най-ниските цени на ортопедичните импланти;

Болницата подпомага социално слаби пациенти, като намалява за тях цената на ортопедичните импланти необходими за операция при фрактура на кост. В допълнение, веднъж до 2 пъти месечно болницата подарява (напълно безплатно) импланти на нуждаещи се социално слаби пациенти. 


 
За своята Социална програма, СБАЛОТ „Витоша” изразходва между 14000,00 и 25000,00 лева собствени средства всяка година
 
Управителят, Д-р Филипов, показва дълъг списък на пациенти, получили импланти с намалени цени, съдържащ имената, ЕГН и телефоните на пациентите, както и сумите които са намалени от цените на имплантите.
Д-р Филипов уточнява: „Социалната значимост и цел на нашата Социална програма е да направи ортопедичното лечение достъпно за всички, което има следните нефинансови измерения.  При 95% от тези социално слаби пациенти, посочени в списъка, диагнозите са фрактура на бедро или фрактура на подбедрица, чието лечение не трябва да бъде отлагано. Известна е мрачната статистика при фрактури на бедрената кост, които са свързани със силно повишена смъртност, достигаща до 35-50% (6-месечна смъртност: 15-25% и 12-месечна: 35-50%) след навременно и правилно оперативно лечение, и многократно по-висока смъртност ако такова лечение не се проведе! Според някои, смъртността при нелекувана, неоперирана фрактура на бедрена кост достига до 70-85% за първия месец след счупването.

„Известно ни е как здравноосигурени пациенти, попаднали в различни болници, лежат на екстенция с дълги дни в очакване на операция, до денят в който успеят да заплатят за необходимият им ортопедичен имплант. Това никога не се е случвало в СБАЛОТ „Витоша”, заради нашата социална програма. Време е Държавата да урегулира този въпрос, като направи имплантите безплатни за всички пациенти”,  съобщиха от здравното заведение.
Освен това, болница „Витоша” осигурява безплатен транспорт с линейка за пациенти с фрактури на долен крайник.
Със своята тясна специализация в ендопротезиране и гериатрична ортопедия, обслужваща както заможни пациенти, така също предлагаща и достъпно лечение на социално слаби, СБАЛОТ „Витоша” е единствена в България. „Ние даваме шанс на най-уязвимата част от нашите съграждани да получат здравна помощ, и ще се радваме ако нашата социална програма послужи за пример на други болници.”
 
Повече информация можете да намерите на сайта на болница „Витоша“ - https://vitosha-hospital.com и на тел.: 02/962 22 92 – денонощно

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам