Не се доверявайте на произволни източници в интернет относно здравето на вашите очи, апелира младият лекар д-р Атанас Богоев, който специализира офталмология в Медицинския университет в София. Д-р Богоев е стартирал проект, който цели да подобри общата култура на българите като нация за здравето на нашите очи. В интервюто си той обяснява, че далекогледството не е очно заболяване, а състояние на окото. 

- Д-р Богоев, смятате ли, че хората не са достатъчно и добре информирани относно здравето на очите си? Затова ли стартирахте проект за подобряване на здравната ни култура?
- Много от пациентите идват при нас с грешна информация както относно профилактиката, така и относно лечението на очните заболявания и състояния. И тази информация основно я получават от интернет. Това ме накара да потърся каква информация, свързана със здравето на очите, има в интернет и попаднах на ужасни неточности, публикувани в различни измислени сайтове. Това според мен е проблем, с който никой не се занимава. 

Апелирам към следното: колкото и информация да има в интернет, не се доверявайте на произволни източници, в които пише какви ли не глупости - да се капят капки от лоза в очите, да се капе мед в очите и какво ли не още. Повярвайте, наистина има хора, които са си увредили зрението заради такива неща. Дори и само един пациент да предпазим от грешни стъпки и грешни действия, да не му позволим да увреди зрението си, това е победа за нас.

Затова стартирах фейсбук страница “Очно здраве”. Започнах да публикувам поредица постове, насочени към очното здраве като впоследствие това еволюира в блог. Там споделям статии, които образоват населението и пациентите как да запазят очите си по-здрави. От друга страна - пациенти, които вече имат заболяване,  могат да се информират, да открият професионална информация за собственото си здраве. Последната статия, която публикувах, е за далекогледството.  

Далекогледството не е заболяване, 

То е състояние на окото, вид неправилно пречупване на светлината. Окото не пречупва светлината правилно до един фокус, за да вижда ясно образите. При далекогледството (хиперметропия) отдалечените образи изглеждат ясни, а близките обекти изглеждат замъглени. 

- Какви са другите характерни особености на това състояние?
- Друга характерна особеност на далекогледството е, че обикновено е наследствено. Две са причините за хиперметропията. Едната е, че окото при това състояние е с по-къса от нормалната дължина. Другата причина е, че роговицата - предната прозрачна част на окото, е твърде плоска.  Като резултат от тези състояния светлината не се фокусира идеално върху ретината, а малко зад нея. А това води до съответните симптоми. Един от най-честите симптоми е трудно фокусиране върху близки обекти - когато четем книга или когато пишем с химикал. Друг характерен симптом е появата на напрежение, на парене в очите, особено след дълга работа. При далекогледство често се появява ечемик по клепачите. Това е един от характерните симптоми при деца със скрито или изявено некоригирано далекогледство. Често в нашата клиника идват пациенти по повод често появяване на ечемици и ние реално тогава откриваме далекогледство.

- Какво значи скрито далекогледство и  

Останалите въпроси за очното здраве, на които отговори Д-р Атанас Богоев, четете в най-полезния сайт zdrave.to