Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване както поради високата заболеваемост и смъртност, така и поради големите разходи за лечение и натоварването на здравната система.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и пациентите с определени хронични заболявания. За симптомите на грипа, усложненията, които могат да настъпят от болестта, и нейното лечение разговаряме с д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА-София. 

Д-р Магдалена Баймакова, д.м., е главен асистент в Катедра “Инфекциозни болести” при Военномедицинска академия-София. През 2008 г. завършва Медицински университет-София. От януари 2014 г. има придобита медицинска специалност “Инфекциозни болести”. През февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен “Доктор” по научна специалност “Инфекциозни болести”. Преминава обучение по “Инфекциозни болести” в “Lausanne University Hospital” (CHUV), Switzerland. Д-р Баймакова е самостоятелен автор на 1 монография и автор на над 70 научни публикации в български и чуждестранни научни списания. Носител на наградите “Млад медик на 2015”, “Млад медик на 2017”, “Дигитално активен лекар на 2017” и “За жените в науката 2018”. 

Какво трябва да се направи в първите 48 часа, ако сте се разболели от грип, четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.