Ирландските медици съобщиха за един от най-необичайните случаи в своята практика – 84-годишен мъж, който е бил докаран в спешното отделение на болница след силно падане и оплаквания от главозамайване, успял да доживее до дълбока старост без част от своето дясно полукълбо.
При това предварителната диагноза, поставена от медиците, не се потвърдила: вместо инсулт компютърната томография показала „запълнена с въздух кухина“ с дължина от 10 сантиметра в дясната челна част на мозъка.  

И това е интересно! Немски учени откриха начин за предотвратяване на инсулт! Четете още интересни новини и полезни съвети за вашето здраве на най-полезния здравен сайт Zdrave.to. 

До плашещите резултати от компютърната томография на възрастния мъж довела така наричаната въздушна херния – пневматоцеле, която се наблюдава при пациенти с повредени отделни части от тялото и вътрешните органи. При това изследванията показали и наличието на остеома – доброкачествено образувание в лицевата кост, отделяща носовата кухина от главния мозък. Именно през този „клапан“ в мозъка на мъжа постъпвал въздух, който оставал там в течение на десетилетия, смачквайки главния мозък и нарушавайки координацията.

Фото © Lehmer et al./BMJ Case Reports

Заради възникналото налягане мъжът, който многократно се оплаквал на своя лекуващ лекар от главозамайване, преживял микроинсулт. Оперативната помощ и наблюдението над мъжа в течение на 12 седмици показали, че откритите „дефекти“ в главата му не представляват никаква опасност за живота му.

Превод и редакция: БЛИЦ