Когато става въпрос за отслабване, повечето хора обръщат внимание само на калориите. Експертите обаче казват, че те не са най-важното, а е време да погледнем от друг ъгъл – а именно да се фокусираме върху протеина. Защо? Според диетолога Александра Милър приемът на достатъчно количество протеин е много важен за отслабването, защото ни държи дълго сити, позволява да изградим мускули и ни дава достатъчно енергия.
И ако всяко тяло и диета са уникални сами по себе си, протеинът се оказва универсалната формула, която ще ни помогне в пътя към отслабването.

"Нуждата от протеин зависи от телесното ни тегло и в някои случаи от дневния прием на калории. Като правило минимумът е около 0.8 грама протеин на 1 кг телесно тегло за жените. T. e, ако искате да отслабнете, трябва да увеличите приема с около 50 на сто.
Според Милър този допълнителен прием на протеини ще помогне за запазване на мускулната маса по време на отслабването, особено ако се комбинира със силови тренировки, както и ще контролира апетита.

Освен това е важно да се обърне внимание и на източника на протеин, защото не всеки е еднакъв.

"Не забравяйте, че за да отслабнете, трябва да имате калориен дефицит. Следователно търсете източници, богати на витамини, минерали и важни за здравето нутриенти. Такива са постно месо, като пилешко или свинско, яйчен белтък, мляко, риба и ядки и семена.

Освен това трябва да намалите приема на мазнини и въглехидрати и да ги замените с по-добри опции като зехтин, авокадо, пълнозърнести храни и зеленчуци, съдържащи скорбяла.

Източник: profit.bg