"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза в студиото експертът по хранене Яна Данаилова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая. 

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична беше Данаилова.

И това е интересно: Това са храните, които увеличават двойно риска от преждевременна смърт - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", категоричен беше д-р Иванов.

Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос. 

"Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

И това е интересно: 7 грешки в храненето, които могат да ви докарат тежко главоболие и мигрена - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това.

Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.

И това е интересно: 5 мита за въглехидратите - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.