Тесни, криволичещи пътища минават през гъсти гори, покрити с тежка мъгла, която е едновременно хладна и изглежда непроницаема. Пътуването до Северозападна България не е за хора, на които им става лошо от автомобилни пътувания. Но въпреки че районът може да е един от икономически най-бедните в Европейския съюз, той е богат на истории, като тази на козаря Димитър Витанов.

"Всъщност съм счетоводител по професия, но реших да помогна на баща си в нашата малка ферма за кози тук. В провинцията е по-малко стресиращо и забързано, отколкото в града, въпреки че работата е физически по-натоварваща. Но аз имам значително по-малко грижи, имам тишина и спокойствие, чувствам се по-добре“, казва Витанов, който е на около 40 години. Казва, че той и баща му имат 130 кози.

Когато Витанов не прави сирене и други продукти от козе мляко в малката си мандра, той прекарва деня с козите на околните поляни.

В някои дни съсед от селото извежда козите на паша, докато Димитър Витанов и баща му правят бяло сирене, наподобяващо фета, и кашкавал.

"Трябва да извършим процеса по много прецизен начин“, казва Витанов, обяснявайки внимателно и в най-малки подробности всяка стъпка от производството на сирене.

Той казва, че тяхното кисело мляко с козе мляко е особено популярно. Причината за това е проста, казва Витанов: "Помага да живееш по-дълго и лекува болести“, твърди той.

Наистина ли е така и какво прави българското кисело мляко толкова специално, вижте в zdrave.to.