Добра или лоша е соята, всъщност?
Факт е, че в последните години продажбите на соево сирене се увеличават, но няма как да си затворим очите пред писанията, че води до рак и стерилитет.
Откъде произтичат тези страхове? Повечето са свързани с естествено срещащите се фитоестрогени (хормоноподобни растителни съединения) в соята, известни като изофлавони.
Учени обясниха защо трябва да гладуваме
Фитоестрогените имитират ефектите на естроген в организма, което води до опасения, че соята може да е вредна поради връзката между високите нива на естроген и рисковете за здравето, включително рак на гърдата - естрогенът увеличава клетъчното деление и следователно може да допринесе за растежа на раковите клетки.
Но сюжетът се усложнява. В проучване от 2008 г., публикувано в British Journal Of Cancer, изследователите установяват, че рискът от рак на гърдата е значително понижен при жени, употребяващи високи дози соя (с повече от 10 mg изофлавони), в сравнение с тези, които ядат по-малки количества.
Т.е обратното на досега говореното. Това може да се обясни с наличието на два естрогенни рецептора в човешкото тяло - алфа и бета. Когато става въпрос за рак на гърдата, алфа представлява най-големият риск.
Няма смисъл да хапвате тези продукти, скоро пак ще сте гладни
Според експерти, изофлавоните преференциално се свързват с бета-рецептора, което всъщност може да има защитен ефект. По-скорошни изследвания стигат до извода, че за жените с рак на гърдата приемането на соя не е вредно.
Ракът настрана. Бързо търсене в Google за "соя" и "плодовитост" е достатъчно, за да ви накара да изхвърлите безмлечните шейкове. Причината е връзката между генистеин (първичния изофлавон в соята) и намалената плодовитост при проучвания на овце, мишки и плъхове.
Защо ракът на хранопровода се среща само при белите?
Но тези проучвания обикновено включват консумация на генистеин на нива пет пъти по-високи от нивата, на които сте изложени, когато ядете храна, съдържаща соя, така че тук има елемент на страх.
Всъщност, по-скорошни проучвания сочат, че соята всъщност може да бъде полезна за плодовитостта. В проучване от 2015 г. на жени, подложени на лечение за плодовитост, приемът на изофлавон е свързан с раждаемостта на животните.
Диетолог обясни ползите от "интервалното гладуване"
И според проучване от 2016 г. соевите изофлавони дори могат да предпазят от негативните ефекти на BPA (химикал, откриван в пластмасата) върху плодовитостта.
Изводът е, че просто няма достатъчно убедителни доказателства, които да подсказват, че трябва да спрете соя. Що се отнася до плодовитостта, има безспорно по-важни неща, които трябва да се имат предвид - прекалено много или твърде малко телесни мазнини, тютюнопушене, алкохол и високи нива на стрес могат да окажат негативно влияние върху шансовете ви за зачеване.
Шокиращи факти за преварената вода и кога може да доведе до рак
Освен изофлавоните, храненето със соев протеин, като част от здравословното хранене, е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания, което е още една причина да не го изхвърляте.
Последвайте ни
0 Коментара: