Попълнете търсена ключова дума или фраза

Добрата хигиена и правилното хранене пазят децата от летни вируси

https://blitz.bg/zdrave/dobrata-khigiena-i-pravilnoto-khranene-pazyat-detsata-ot-letni-virusi_news676734.html Blitz.bg София, България 30 Май 2019, 12:18 783 прочита 0 коментара
Планирането на семейната почивка върви ръка за ръка с притеснението на родителите дали децата им няма да се заразят с някой летен вирус и как да действат в подобен случай. Някои майки предварително се подготвят с медикаменти за висока температура, повръщане и разстройство, така че да могат да реагират при поява на зараза, други действат на място. Всеки обаче може да се предпази от неприятна изненада по време на почивката, смятат специалистите. „Най-добрата превенция на летните вируси, е преди пътуването майката да се консултира с педиатъра на детето, който е запознат с общото му състояние и може да даде съвети, които да помогнат детето да не се зарази“, обясни д-р Милка Дикова, педиатър от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ (www.shterevhospital.com).

Кой са най-честите летни вируси?

Най-разпространените вируси през лятото са стомашните, които са придружени с диария и/или повръщане. Много от родителите смятат, че по морските курорти „дебнат“ ротавируси, но д-р Милка Дикова обясни, че ротавирусът се появява най-често през есенните месеци и се различава от стомашния. По време на лятната почивка децата могат да станат жертва на инфекциозна диария, която се предизвиква от вируси и бактерии. Понякога вирусните диарии се съчетават с респираторни прояви, а техен източник са, както болните, така и лицата с асимптомни форми на инфекция. Не трябва да се забравя, че преболедувалите може да разпространяват вируса 2 седмици след като клиничните симптоми отшумят. Болестта може да дойде от общи прибори за хранене, пипане на заразени предмети и повърхности, прием на заразена храна или вода - питейна, от басейни, водоеми и други.

Много често децата стават жертва и на бактериални диарии, които се предизвикват основно от патогенни чревни микроорганизми като ешерихия коли, салмонели, шигели и др.
 
Съветът на специалиста

През цялата почивка майките трябва да следят състоянието на детето си и да спазват стриктно хигиената – миене на ръцете и лицето, както и да пазят малчуганите да не поглъщат вода от водните басейни. Храната също е много важна – трябва да се внимава каква е, да се следи за срока на годност и правилното ѝ съхранение. Препоръчително е да се избягват малките изкушения, които се продават из улиците на морските курорти. 
По думите на д-р Дикова предразполагащите фактори за летните вируси са изкуственото хранене, лошите хигиенни навици, както и безконтролния прием на антибиотици.
Кога да потърсите лекар
 
Симптомите на летните вируси при децата са различни, а степента на влошаване на състоянието зависи от възрастта на детето. Колкото по-малко е то, толкова по-бързо трябва да се потърси лекар. Началото на заболяването може да бъде съпроводено с висока температура, повръщане, коремни болки и диария, които да доведат до различна степен на обезводняване. „Основното лечение е рехидратационното и зависи от степента на дехидратация. Използват се орални рехидратиращи разтвори, които съдържан глюкоза и електролити. Ако приемът на течности през устата е невъзможен, се налага спешно болнично лечение за провеждане на рехидратация. Лечението включва и приложение на антидиарийни средства и пробиотици“, обясни д-р Дикова. Педиатърът допълни, че при поява на летен стомашен вирус хранителният режим обикновено остава обичайния, но се избягват захари, а при малки бебета и деца, които все още пият мляко, се преминава към ниско или безлактозно мляко. По думите на д-р Дикова профилактиката се състои в  добра лична хигиена на ръцете и хигиена на храненето на детето и семейството, както и избягване на места за обществено хранене.

Най-доброто решение е, при поява на зараза, по време на почивката, веднага да се потърси специалист. В аптечката за пътуване може да има температуропонижаващо средство, което се дава при температура над 38 градуса, както и свещички при повръщане, които се поставят, само в случай, че детето няма диария. А преди почивката всяка майка може да подготви организма на детето предварително за смяна на средата като му дава пробиотик.
 
 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам