Дори не подозирате за тази отрова, скрита в храната ни, която ядем всеки ден!
Вредата от него обаче може да предизвика редица здравословни проблеми. А информацията за това как и можем ли изобщо да ограничим достъпа до него, винаги е от полза.
Чували ли сте за веществото акриламид? Вероятно не. То обаче се съдържа в голям брой храни, които консумираме често в ежедневието си. Става дума за химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производството на пластмасовите опаковки.
Този полимер влиза в състава на лаковете, смолите, боите, лепилото и различни течни почистващи препарати. Световната здравна организация даже е определила пределно допустимата норма за неговото съдържание във водата - 0,1 микрограм (мкг) на литър. В Германия пък производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт на торбичката с хранителните продукти в тях не попада повече от 10 мкг от опасното вещество на килограм продукт.
Акриламидът е част и от официално изнесен списък с токсичните вещества, който се явява приложение към закона за защита на околната среда в Щатите. Също така там е изготвена и специална наредба за производителите на храни, в която се казва, че те са длъжни да намалят съдържанието на акриламид в продуктите. Вече се питате как е възможно това вещество да не е категорично забранено, нали? Към момента от Европейския съюз
предлагат акриламидът да бъде въведен в групата на веществата, които предизвикват силно безпокойство
Канцерогенен ли е акриламидът и как да ограничим употребата му четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: