Грипът ни изненада – появи се с месец по-рано. Тази болест е толкова ефективна, че няма как да се предпазим адекватно, дори и студеното време ме може да го спре. Добрата новина е, че като протичане този грип не е нищо особено – една класическа картина. Типично начало – остро и изведнъж. Водещи са главоболие, суха кашлица и температура. Моят съвет обаче е да не подценяваме заболяването. По-добре е да останем вкъщи два-три дни, за да не сме толкова заразни. Това заяви в сутрешния блок на bTV главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев.
"24 часа преди симптомите вече отделяме вируса, а сме заразни поне още седмица след това. Най-тежки са първите ден-два", заяви той.

"Искам съвсем ясно да го кажа - не посягайте веднага към антибиотици. Пийте антигрипни", призова главният държавен здравен инспектор.

"Дори да сложим маска тя няма да ни помогне да се разболеем. Може да не вярвате, но доброто хранене е много важно. Яжте червени чушки, кисело зеле и различни туршии. Там има доста висок състав на Витамин Ц. Разбира се и всички цитрусови плодове, които са с високо съдържание на витамини", поясни Кунчев.