Повишената чувствителност на зъбите или хиперестезия е често срещано явление при много хора, пише ABC Fact. Хиперестезията се свързва с болка, която засяга един или повече от зъбите. Болката се случва, обикновено с използването на топла или студена храна, напитки, сладкиши, докато миете зъбите или когато дишаме през уста.

Има много причини, които могат да причинят чувствителността на зъбите. Нека да разгледаме най-основните.

1. Неправилна или неадекватна хигиена на устната кухина

Агресивно почистване на зъбите или употреба на четката за зъби с твърди влакна може да причини възпаление на венците и отдръпване, което може да повреди зъбния емайл и да се улесни излагането на дентина. Използвайте четки с меки влакна и паста за зъби за чувствителни зъби. 

Стоматолози: Не целувайте децата по устата!

2. Неправилни хранителни навици

Хората, които следват небалансирана диета без достатъчен прием на витамини и минерали, могат да загубят правилната секрецията на слюнката. Недохранването не осигурява на организма веществата и минералите, необходими за поддържане на нормалното състояние на емайла, а и прекомерната консумация на сладкиши, сладки напитки и киселинни продукти довежда до прекъсване на РН-баланса. Трябва да промените диетата, като намалите количеството киселинни храни и газирани напитки.

3. Злоупотреба с избелване на зъбите

Избелването на зъбния емайл у дома или в зъболекарския кабинет, може да доведе до загуба на важни минерали от емайла, което води до неговата повишена пропускливост и чувствителност на дентина. 

Избелващата паста за зъби е опасна? Да, вярно е!

4. Стоматологични проблеми

Болезнените усещания могат да се причинят и от възпаление на венците или други проблеми. Например гингивитът може да причини подуване на венците и болезненост. Болестта може да се появи в остра или хронична форма. Това заболяване на венците заплашва с пародонтит. При пародонтит се унищожава поддържащият апарат на зъба, връзката между корена на зъба и костта. Венците постепенно се отдръпват.