Безглутеновата диета е препоръчителна само за около 1% от населението на Земята, тъй като тези хора страдат от глутенова ентеропатия и нямат друг избор. В това уверява д-р Стефан Митев – специалист по гастроентерология в Университетска болница „Св. Иван Рилски” и един от основателите на неправителствената организация „Българско рационално общество”, чийто сайт е: https://fibro.bg/. Предлагаме ви статия от д-р Митев, в която той показва истината (научната страна) и развенчава митовете по тази доста актуална напоследък тема – безглутеновата диета.

Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеница, ръж и ечемик, съответно във всички храни, приготвени с тези продукти. Д-р Стефан Митев подчертава, че едва около 1% от населението на Земята има автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, което засяга тънкото черво. При тези хора безглутеновата диета е задължителна и те нямат друг избор. Огромната част от населението няма автоимунното заболяване глутенова ентеропатия. И въпреки това много хора решават самоволно, без консултация с лекар, да спрат приема на глутен. Това най-често е продиктувано от желанието за спазване на „модерни диети” и „здравословен начин на живот”. 

„Залитането към безглутенови продукти вече доведе до създаването на нова търговска ниша, а именно – цели щандове със скъпи продукти, за които се твърди, че нямат глутен. Проблемът не е за подценяване. Много хора си мислят, че давайки парите си за скъпи храни, водят по-здравословен начин на живот. Но дали е така?“, пише д-р Митев.  

Вижте научните данни за безглутеновата диета и последствията от нея в най-полезния сайт Zdrave.to.