Общо бактериите в червата на човека (микроби) са средно около 50 000 000 000 000 микроорганизми и може да тежат до 1,5-2 кг! Това е хиляди пъти населението на Земята и 1,3 пъти повече от общия брой на всички клетки в тялото. Това са бактерии, вируси, гъби и арка (които погрешно се класифицират като бактерии). С други думи, от всички клетки в човешкото тяло, само 43% всъщност са човешки. Останалите са микроскопични колонизатори.

Би било погрешно да мислим, че такова количество микроби в нашето тяло не засяга работата му по никакъв начин. Известно е, че микрофлората участва активно в храносмилането, регулирането на имунната система, защитата от заболявания и производството на витамини.

Нарушаването на баланса ѝ може да доведе до предразположение към чревни заболявания, а последните изследвания върху животни разкриват механизма на тази връзка. При едно изследване изключването на фибри от диетата на мишки е довело до намаляване на броя на микробите, които ядат фибри. В резултат на това те са заменени от бактерии, които се хранят с чревната лигавица.

Подобен случай при човешкото тяло ще го направи по-податливо на инфекции като колит (възпаление на дебелото черво) и повишена чревна пропускливост.

Това обаче не е всичко. Чревните бактерии контролират нашите емоции и поведение, стимулирайки производството на определени хормони. Удивителното откритие е, че до 50% от серотонина и до 90% от допамина (хормоните на радост и удоволствие) се произвеждат точно в червата.

Бактериите могат да повлияят на хранителните предпочитания на гостоприемника, като го принуждават да яде храни, които насърчават растежа и възпроизводството им. 


Как да нормализираме чревната микрофлора четете в най-полезния сайт Zdrave.to.