Въпреки че първият случай на рак е записан в Египет през 1600 г. преди новата ера,  Хипократ (410-360 г. пр.н.е.), бащата на медицината, е този, който идентифицира и даде име „рак“ на заболяването, което мори човечеството и до днес.

Хипократ е описал няколко вида рак, наричайки ги „karkinos“, гръцката дума за раци, или karkinoma (карцином). Думата дойде от появата на изрязаната повърхност на твърд злокачествен тумор, като вените се простират от всички страни като крака на краката.

Хипократовата „концепция на рак е хуморален теория, тъй като той смята, че тялото, съдържаща четири хумор (телесни течности). Всеки дисбаланс на тези течности би довел до заболяване и излишъкът на черна жлъчка в даден орган на мястото, се смята, че причинява рак.

През 2 век от н.е., Гален, нарича доброкачествените тумори „oncos“, от гръцката дума за подуване или бучка, запазвайки karkinos – терминът на Хипократ „за злокачествени тумори.

Хуморалната теория за рака е била стандартна през средните векове и повече от 1300 години. През този период аутопсиите били забранени по религиозни причини, ограничаващи познанията за рака. Хуморалната теоретична терапия остава популярна до 19 век, когато клетките са открити.

Тъй като древната гръцка традиция забранява отварянето на тялото, Хипократ само описва и прави рисунки на видими тумори по кожата, носа и гърдите

Как са лекували това заболяване лекарите от онова време четете в най-полезния сайт Zdrave.to.