Каква е истината за нитратите и нитритите в храните
Сега сме в сезона, в който сергиите на пазара „пъшкат” от изобилието на пресни плодове и зеленчуци
Инж. Лазарина Герова е експерт по безопасност на храните, акредитирана за всички плодове и зеленчуци. Завършила е ХТИ в гр. София. Защитила е дисертация на тема: „Желязна недостатъчност при растенията” за придобиване на званието „доктор”. Вече над 20 години работи в сферата на анализа на нитратите във всички видове плодове и зеленчуци.
Сега сме в сезона, в който сергиите на пазара „пъшкат” от изобилието на пресни плодове и зеленчуци. Радваме се на това изобилие и си мислим, че точно сега е моментът да се вслушаме в съвета на лекарите и да наблегнем изцяло на плодовете и зеленчуците.
Все пак държим на здравето си! Благословени са вярващите, но не и в този случай. Оказва се, че тези продукти са пълни с нитрати. А съдържането им в пресния лук, пресния чесън и краставиците може да достигне 4-5 пъти над допустимите норми. Още по-стряскащ е фактът, че в България няма ефективен контрол над нитратите. Дори ни убеждават от „уважавани” медии, че нитратите понижават кръвното налягане.
Последвайте ни
0 Коментара: