Експерти алармират за опасни зеленчуци, натъпкани с бактерии
Установено е наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и ешерихия коли в 61% от салатите
Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии. При изследване на листни зеленчуци, продавани в България, е установено наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и бактерията ешерихия коли в 61% от салатите, съобщи Асоциация "Активни потребители”, цитирани от dir.bg.
В лаборатория са проверени 18 продукта, купени от няколко търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително"„Айсберг”, и зелен лук.
Нитрати над нормата е имало в три от марулите (17%). Две от тях са купени от пазари, а една от търговска верига. Максималното измерено количество нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над допустимото и не е сериозен риск за здравето на хората.
При 16 продукта (89%) са открити колиформи. Това са пръчковидни бактерии, широко разпространени в почвите и водите. При 11 (61%) се установяват и ешерихия коли. В салатата тип "Айсберг” не са открити бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно се дължи на недостатъчното измиване.
Но източник на Ешерихия коли е фекално замърсяване – от органична тор, замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите, коментират от асоциацията.
Защо Ешерихия коли е опасна?
Обикновено бактерията живее в червата ни и през повечето време е безвредна. Някои подвидове, наречени щамове на Ешерихия коли обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора с компрометирана имунна система.Ешерихия коли е причина за много хранителни отравяния. Само от началото на века има няколко мащабни епидемии. Най-смъртоносната беше в Германия през 2011 когато се разболяха над 4000 човека, а 53 починаха. Причинителят беше щам Ешерихия коли O104:H4, а източник е салата от кълнове на сминдух. Само през миналата 2018 година в САЩ имаше 2 масови хранителни натравяния от Ешерихия коли, консумирана от маруля.
Последвайте ни
0 Коментара: