Ежедневното ползване на сауна намалява кръвното налягане с почти 50%, а с него - и риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха финландски ученим цитирани от Нова телевизия. В резултат на това благоприятно въздействие се намалява и вероятността от ранна смърт, а средната продължителност на живота се удължава, твърди изследователският екип.

В проведеното дългосрочно изследване са взели участие 1621 мъже на средна възраст, чието артериално налягане е било около 140 на 90. Още в началото те били разделени на няколко групи. Едната посещавала сауна веднъж седмично, втората - два пъти, а третата – 4-7 пъти. Тяхното здравословно състояние било наблюдавано в продължение на 22 години.


Виж още - Детоксикацията решава проблема с хроничната умора - Чети в www.zdrave.to.

Крайният резултат от експеримента сочи, че в рамките на изследването от хипертония са заболели едва 15.5% от общия брой участници. Междувременно тези, които са отделяли време за сауна в два дни от седмицата, са намалили риска от повишаване на кръвното си налягане с 24%. Посещавалите парната баня по-често пък са редуцирали шанса от възникване на сърдечно-съдови заболявания с над 46%.