Лятото е труден сезон за хората, склонни към алергии. Растенията активно произвеждат цветен прашец, край нас жужат пчели и оси, хапят ни насекоми, а менюто ни изобилства от всевъзможни екзотични, но не винаги приемливи за организма ни храни.

По данни на Световната здравна организация 2,5% от населението на Земята е алергично към храни. Децата са особено податливи - симптоми се появяват при 17,5% от тях.

За това какво предизвиква появата на алергии през лятото и кои са най-честите от тях, разговаряме с д-р Елена Петкова, завеждащ на Отделение “Имунопатология” в Клиниката по клинична алергология на Университетска болница “Александровска” в София.

Какво се случва, ако човек с хранителна алергия си хапне от “забранената” храна, както и какви са симптомите на слънчева алергия вижте в интервюто с д-р Петкова на Zdrave.to