Есента е сезон, който ни предлага една чудесна възможност да хапваме пресни и здравословни зеленчуци и плодове, които ще ни подготвят за зимата. 
Вижте ги:

Тиква
Тиквата е едно от най-полезните творения на природата. Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Семената на тиквата също съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт, пише Дарик. 

Ябълки
Ябълките лекуват, зареждат с енергия и се борят с излишните килограми.

Основните полезни свойства на ябълките се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, едновременно с това стимулирайки естествения процес на детоксикация на тялото.

И това е интересно: Лукът може да спаси мозъка от стареене - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Грозде
Гроздето съдържа много калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк и силиций. Плодът е богат на витамините С, В1, В2 и Д, но те се съдържат в ципата на зърната.

Круши
Крушите са богати на фибри. Те помагат за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.