Приготвянето на кафе по студения метод води до повишаване на концентрацията на кофеин в напитката. До този извод стигнала химици от Университета Томас Джеферсън в САЩ.

Трудът им е публикуван в Scientific Reports. Учените за изследвали четири вида кафе - сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по студения способ (приготвянето трае от 10 часа до денонощие при вода със стайна температура.)

При изследването се използвани зърна със средно и по-голямо препичане смлени както по-едро, така и средно. Като сравнили химическия анализ на получената напитка, те стигнали до извода, че при хладно приготвяне на кафе, например препечено и средно смляно, се отделят 1000 милиграма кофеин от литър напитка, уточнява БГНЕС.

И това е интересно: Кога кафето се превръща в лекарство? - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


При приготвянето с вряла вода се извличат не повече от 800 милиграма. Освен това химиците установяват, че концентрацията на кофеин достига тези показатели вече след 6-7 часа студено приготвяне. По-рано американски учени доказаха, че всяка изпита чаша кафе седмично понижава риска от инфаркт със 7 процента а от инсулт – с осем процента в сравнение с тези, които те пият.