За 14-и път Българското дерматологично дружество организира кампанията “Евромеланома” за борба с рака на кожата. До 2019 г. през годините са прегледани над 25 000 българи и са открити стотици случаи на рак на кожата. Само през 2018 г. по време на кампанията са прегледани 1064 пациенти и открити 63 случая на базоцелуларен карцином, 11 случая на спиноцелуларен карцином и 6 случая на меланом. По време на тазгодишната кампания за безплатни прегледи на 15 май се включиха 250 дерматолози в 42 града в цялата страна.

В резултат на кампаниите “Евромеланома” българинът придоби здравна култура и информация, че на бенките трябва да се обръща внимание. “Хората вече знаят, че трябва да потърсят спешно дерматолог, когато открият по кожата си големи, асиметрични бенки, с много цветове, с неправилни граници. Седмично всеки дерматолог в България преглежда поне десет пациенти, които идват за консултация заради своите бенки. Точно това е смисълът на кампаниите “Евромеланома”.

Идеята е да обърнем внимание върху този проблем, да се разбере, че ракът на кожата е най-честото злокачествено заболяване при човека и че неговата профилактика е в предпазването от слънчева радиация”, обясни доц. д-р Развигор Дърленски - дерматолог в “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” и преподавател в Старозагорския медицински университет. 

Кои професии са с висок риск от развитие на рак на кожата четете в цялата статия на Zdrave.to