Първата по рода си супердъвка ще може да измерва кръвното налягане на човек, съобщават американски учени. В бъдеще хората ще могат да измерват кръвното си налягане лесно и достъпно. Екип от учени са разработили дъвка, която работи като сензор за налягане.
Създадена е от малко количество графен, който се състои от слой с дебелина един въглероден атом и е добър проводник на електричество, пише skandal.bg. Използвани са тънки люспи графен с дебелина 1 нанометър в силиконов полимер. Люспите изграждат микроскопична мрежа от електропроводници в полимера. Учените наричат материала G-дъвка ("G" от Graphene).

Специалистите могат да измерят съпротивлението. Дъвката е свързана с компютър, чрез електроди и когато се допре до кожата близко до сънната артерия на врата, пулсът нарушава потока на електричество, който преминава през графена. По този начин се променя стойността на съпротивлението на проводника и учените могат да измерят колко е голямо налягането.

Материалът е изключително деликатен и може да измери дори движенията на паяк. Учените отбелязват, че творението им е с 250 пъти по-чувствително и от най-достъпния по стойност сензор на метална основа на пазара.

Дъвката представлява инвазивна алтернатива на апаратите за измерване на кръвно налягане.

Специалистите възнамеряват да въведат своето изобретение G-дъвка в процес на производство и продажба.