Първото и най-важно нещо, което трябва да уточним, е, че всеки се ражда с различна белота на зъбите – някои имат много бели зъби по-рождение, а други – по-жълтеникави и белезникави. Не винаги искрящият цвят се дължи на безупречна хигиена. И все пак има основни правила, които трябва да спазваме, за да се радваме на бели и красиви зъби, предава "Дарик".

Хигиената

На първо място ще си поговорим за хигиена. Това да търкаме силно и бързо зъбите си по 3 пъти на ден далеч не е основната предпоставка за бели и здрави зъби, даже точно обратното – може да предизвика чувствителност на зъбите и ред други проблеми. Почиствайте зъбите си нежно, внимателно, с не много твърда четка, кръгообразни движения, които започват от венеца и продължават леко и с изтласкване до края на зъба. Не пропускайте зъбния конец и избирайте добра вода за уста, спрямо нуждите си – чувствителни венци, зъби или пък друго.

2 натурални средства ще ви спасят от възпалените венци

Храни, които оцветяват

Разбира се, има значение с какво се храним – някои храни оцветяват зъбите ни много повече от други. А има и такива, които ги правят чувствителни. Например лимонът и киселините изначално могат да предизвикат чувствителност. А ако искаме да се радваме на по-бели зъби, добре е да не прекаляваме с ежедневна консумация на кафеборовинки и изобщо – на горските плодове, червено вино и грозде, къри, черешов сок и червено цвекло.

Храни, които избелват

Разбира се, не става дума за истинско избелване, а по-скоро за естествено почистване от плака и петънца по зъбите – нежен пилинг, който да ни дари с естествено по-бяла усмивка. Например, ягодите са един чудесен начин за вкусно почистване на зъбите. Дъвкането на ядки, които се превръщат във фин абразив, отстраняващ плаката – също. Ябълките, този любим плод, виреещ по нашите ширини, са чудесен избор - киселинността им повишава отделянето на слюнка, която неутрализира колониите бактерии, които причиняват лош дъх и плака.

Лекарите буквално онемяха! Тази маска ще ви отърве от бръчките!

Безумното избелване със сода и лимон

Като начало нека разбием един мит, който не просто е безумен, ами и наистина опасен за зъбите ни. Преди време в интернет се появи едно клипче на дама, която показва как бързо и лесно можем да избелим зъбите си като смесим сода и лимон.

Ефектът – тотално разрушаване на емайла, развалени зъби, много болки и главоболия. Затова не се доверявайте на „бабини деветини”, стане ли дума за здравето ви. Всяко решение, свързано със зъбите ви, трябва да бъде предварително обсъдено с вашия доверен стоматолог.