Популярна е максимата “Човек остарява с краката си, а не с годините”. Добре известно е, че сърдечносъдовата система включва сърцето и системата на кръвните и лимфните съдове.

Кръвта се движи в затворената циркулационна система под формата на подредени еднопосочни потоци - голямо и малко кръвообращение. Но не толкова добре известно е, че има и периферно вътреорганно сърце, към което физиолозите включват мускулите на долните крайници.

Прост тест, с който да проверите дали имате проблем със сърцето

В долната част на тялото артериалната кръв сякаш “засяда” в съдовете на краката (артериовенозни анастомози) и венозният кръвен поток се издига срещу закона на гравитацията, връщайки кръвта към сърцето. Вените помагат да се върне кръвта обратно към сърцето не само и не толкова с помощта на венозните клапи, колкото с мускулите на краката. Скоростта и обемът на кръвния поток зависи от състоянието на мускулите на краката.

Кръвообращението в краката се затруднява поради заседналия начин на живот, наднорменото тегло или общата мускулна слабост. Основната причина за слабите мускули на краката е хиподинамията, т.е. липсата на силови упражнения за мускулите на краката, което води до тяхната атрофия. Затова лекарите и специалистите все по-често препоръчват един вид клякане, което не само подобрява тонуса на краката, но и тяхната визия, защото стяга мускулите.

Каква е техника на приклякането четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.