Германските власти са решили да удължат режима на ограничителните мерки до 14 февруари, като се въвеждат допълнителни ограничения. Това бе заявено от германският канцлер Ангела Меркел.

"Настоящите ежедневни данни от Института "Робърт Кох" (част от Министерството на здравеопазването и наблюдава епидемиологичната ситуация) са причина всички да се надяваме, те ни вдъхновяват, защото бавно броят на новите случаи, поне за момента, намалява. И трябва да кажа , слава богу, имаме по-малко хора в отделенията за интензивно лечение ", казала е Меркел след съвещание с ръководителите на регионите.

Според нейните думи, това показва, че въведените по-рано мерки показват своя ефект. Въпреки това, казала е Меркел, мутацията на коронавируса във Великобритания, Ирландия "представлява заплаха" за политиката по потискане на разпространението на коронавируса.

"Съществуващите епидемиологични данни показват, че мутиралият вирус е много по-заразен ... Този вирус е идентифициран у нас, не знаем доколко се е разпространил, но са известни отделни случаи. Учените ни казват, че той все още не е станал доминиращ," заявила е Меркел.

Затова според нейните думи, заедно с ръководителите на регионите тя е решила, че „е необходимо да се действа“. „Затова днес проведохме отново преговори и се разбрахме да въведем нови мерки. Правим това като предпазна мярка за здравето на гражданите, както и заради икономиката и пазара на труда. Договорихме се, че всички мерки, които бяха назначени до 31 януари , трябва да бъдат удължен до 14 февруари ", казала е Меркел, отбелязвайки, че разбира, че това е трудно решение за гражданите.

Властите също така са решили да разширят изискването за дистанционно провеждане на часове в училища и детски градини.Меркел е подчертала, че разбира трудностите, които това създава както за родителите, така и за децата, но отбеляза, че „има сериозни доказателства, че мутацията B117 на коронавируса се разпространява по-бързо сред децата и младежите от предишния вирус и трябва да се отнесем към тези данни много сериозно. "

Превод и редакция: БЛИЦ