Човек може да остане заразен в продължение на 8-9 дни след появата на първите симптоми на COVID-19, заявила е Мелита Вуйнович, представител на Световната здравна организация (СЗО), съобщават световните издания.

"За да бъдете заразни, трябва да разпространявате жив вирус. Според предварителните изследвания, повечето пациенти са заразни само в рамките на 8-9 дни след появата на симптомите, въпреки че този инфекциозен период може да е по-дълъг при пациенти, които са тежко болни", казала е Вуйнович.

Известно е, че човек може да има положителни PCR тестове в продължение на много седмици след инфекцията. Това обаче не означава, че е заразен.

Вуйнович е добавила, че СЗО препоръчва 14-дневна карантина за всички, които са били в контакт с хора, заболели от коронавирус. Тя е отбелязала, че този период е избран въз основа на продължителността на инкубационния период на заболяването.

Както е отбелязала от своя страна експертът от СЗО Мария ван Керхове, по-голямата част от заразените с COVID-19 развиват симптоми 5-6 дни след заразяването.