На вниманието на всички! Грешни пости ще ви направят дебели
Много хора качват тегло, защото заместват засищащите животински храни с тестени изделия от бяло брашно
„Много хора увеличават теглото си, защото заместват засищащите животински храни като яйца или сирене с тестени храни от бяло брашно, които често са мазни. Това не е добре, особено вечер, когато гладът надделява, защото тогава организмът се стресира и няма време да ги разгради“, каза пред „Труд“ специалистът по хранене проф. Донка Байкова.
Тя посочи, че постите не са просто диета, а начин за прочистване и е добре, преди да ги започнат, хората да се подготвят.
„В момента температурите са променливи и благоприятстват за разпространението на простудни фактори, затова е важно да имаме силна имунна система. Ако някой не е в добро здраве, трябва да се консултира с лекар колко време е безопасно да пости“, каза още проф. Байкова.
По-думите й по време на въздържанието се понижават нивата на редица важни хранителни елементи като белтъци, желязо и калций, затова е много важно да се консумира разнообразна храна.
„Дефицитни ще бъдат есенциалните аминокиселини – онези съставки на белтъка, които в една или друга форма липсват в различните растения, а са много важни за обновяването на клетките. Това изисква да комбинираме бобова и зърнена храна в един прием – дефицитната аминокиселина лизин в зърнените е добре представена в бобовите, а метонин е дефицитен в бобовите, но добре представен в зърнените и така балансираме качествения състав на растителния белтък и го доближаваме до този на месото“, обясни Байкова. Тя даде пример, че е добре да ядем заедно продукти като боб и хляб, леща и ориз, нахут и киноа или елда.„Хлябът трябва да бъде пълнозърнест, а не бял, защото обвивката на зърната има най-много биоусвояемо желязо, което традиционно набавяме от месото, рибата и жълтъка“, обясни диетологът.
Важно е да се консумират и двойно повече плодове и зеленчуци от обикновено – по 400 г на ден, защото помагат за усвояването на важни микроелементи.
„Важно е да пием чай всеки ден – черен или зелен, защото помага за изчистването от токсините, които сме натрупали през зимата от консумацията на наденички и пържени меса“, каза още проф. Байкова.
Източник: Труд бг
Последвайте ни
0 Коментара: