Родината на патладжаните е Индия. В тази страна и досега могат да се срещнат диви форми на този зеленчук. Огромно разнообразие има и в Китай, а също и в някои страни от Югоизточна Азия. Арабите донесли патладжана в Испания през XIII век, а през XVIII Томас Джеферсън ги пренася в Америка. Оттогава са култивирани много сортове - бял с форма на яйце, приличащ на зелен боб, жълто-оранжевият "Тога", пише Марица бг.   

Патладжаните съдържат впечатляващ набор от витамини и минерали, както и превъзходни количества фибри, фолиева киселина, калий и манган, както и витамини C, K, И В6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, магнезий. Това ги прави много полезни за здравето. Листата и корените им също могат да се сушат и варят. Отварата помага за болно гърло и стомашни проблеми, а също за астма, кожни заболявания, ревматизъм, възпаления, чревни кръвоизливи, болки в краката, кашлица, анорексия.  

И това е интересно! Неправилното приготовление на зеленчуците ги прави безполезни! Четете още полезни съвети и интересни новини на най-полезния здравен сайт Zdrave.to. 

Патладжанът е полезен за мозъка. Насунинът, който се намира в обвивката му, защитава клетъчните стени на мозъчната тъкан. Предотвратява сърдечни заболявания, полезен е и за кръвоносната система. Той доказано понижава кръвния холестерол, действа релаксиращо на стените на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението чрез осезаемо снижаване на кръвното налягане.

Патладжанът поддържа кожата млада и свежа, благодарение на антиоксидантите и витамините, съдържащите се в него. Зеленчукът е и с високо съдържание на вода, която отмива токсините в тялото и придава на кожата здрав и свеж вид. Затова е наречен зеленчукът на дълголетието.

Специалистите обаче предупреждават, че приемането на голямо количество може да причини  проблеми. Още древните средиземноморски жители са го наричали ​​“луда ябълка“, защото вярвали, че яденето на патладжан всеки ден в продължение на месец ще им причини лудост. Хора, страдащи от временни или хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчния мехур трябва да избягват този иначе полезен зеленчук, поради повишеното количество оксалати.

При избора на патладжан трябва да се внимава плодът да е твърд и не твърде голям. По-дребните патладжани имат по-малко семена и е по-вероятно да бъдат горчиви. Солта помага за изкарване на горчивината от зеленчука.

СЪВЕТИ

Отцедете го преди готвене

Независимо  дали ще го добавяте в гювеч, или ще го пържите, задължително е преди това да отцедите патладжана. Наредете го в гевгир, посолете го леко и изчакайте да пусне водата. Ако не направите тази процедура, ще се развали цялата гозба. Зеленчукът съдържа вещество, наречено соланин, заради което и нагорчава. Оставете го да постои 20-30 минути, за да сте убедени, че горчивината е излязла от зеленчука.

Не се сее до домати

При отглеждането на патладжани са от значение следните правила:
1.Семената за разсад трябва да се посяват в по-големи саксии. 
2.Патладжанът изисква по-кратка осветеност, така че от 18 до 8 часа сутринта го покривайте с нещо.
3. Въпреки че патладжанът и доматите принадлежат към едно семейство, когато ги садите в градината си, не е добре да бъдат заедно. Не ги дръжте близо дори и на перваза на прозореца като разсад.
4. Трябва да се поливат обилно с топла вода, само че да не е застояла. При поливането не мокрете листата, в противен случай се увеличава рискът от заболявания.

Отвари за отслабване

Интересна хитринка за свалянето на килограмите е патладжанената вода. 
В 300 грама вода сварете няколко резена патладжан. Оставете да изстине, след което махнете парченцата. Патладжанената вода се пие в рамките на деня - преди хранене.

Ако не обичате да пропускате закуската, опитайте рецепта за засищаща патладжанена напитка. Обелете един патладжан. Нарежете го на парчета и го сложете в блендера. Към него добавете сока от два портокала. Блендирайте до пълно смесване.