Знаем, че захарта е вредно изкушение. Но освен за подслаждане на живота, можем да я използваме по много различни начини с много по-добри резултати, пише Obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

10. За рани

Изследвания показват, че обикновената гранулирана захар, поръсена върху рани, улеснява зарастването им по-ефективно от други методи на лечение.

9. Ексфолиант за устни

Потопете пръста си във вода и после в гранулирана захар. Внимателно масажирайте устните си с кръгови движения. Ако имате сухи или белещи се устни, захарта е точно лекият ексфолиант, който ви трябва.

8. Почистване на лицето

Подгответе смес от 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица оризово брашно и 1 супена лъжица мляко. Нанесете я върху чисто лице и масажирайте леко, с кръгови движения в продължение на 5 минути. Оставете да изсъхне, след това измийте с хладка вода. Тази маска ще направи кожата ви по-чиста и по-гладка.

7. Скраб за тяло

Това е един от най-достъпните разкрасяващи продукти, които можете да подготвите у дома лесно и икономично. Изчиства кожата деликатно, тъй като твърдите частици постепенно се разтварят.

Как се прави:

1. Смесете 3 супени лъжици растително масло (за предпочитане зехтин) и 4 супени лъжици захар.

2. Втрийте с леки кръгови движения, след което измийте с топла вода.


И това е интересно: Вълшебствата на лененото семе: хармонизира целия ви организъм за нула време - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

6. Удължаване срока на годност

За да запазите бисквитите пресни по-дълго време, сложете няколко кубчета захар при тях.

5. Омекотител за стъпала

Сместа от захар и ментово масло е идеалният ексфолиант за стъпала. Захарта премахва мъртвите кожни клетки, а маслото овлажнява и омекотява петите.

4. За почистване на ръце

Ако сте се изцапали с машинно масло или нещо друго, което трудно се отстранява, захарта е добро средство за почистване. Просто смесете захарта с олио и си измийте ръцете с тази смес.

3. Отстраняване на петна

Захарта може да се използва и за отстраняване на следи от трева. Поръсете петното със захар и го оставете за 40 минути – до час. Ще бъдете приятно изненадани от резултата.

2. Удължава живота на цветята

Захарта помага да запазим цветята свежи за по-дълго: добавете 3 супени лъжици захар и 2 супени лъжици оцет във вазата. Захарта подхранва стъблата, а оцетът предотвратява растежа на бактериите.

1. За ужилвания от насекоми

След ухапване от оса, натрийте кубче захар върху засегнатото място. Това помага да се изтегли отровата и предотвратява подуването.