Тези стратегии, които правителствата на различни страни е избрало, може да не повлияят на по-нататъшното развитие на пандемията от коронавирус, съобщават световните издания.

Британският невробиолог Карл Фристън е убеден, че приблизително 80% от цялото човечество може да има вроден имунитет срещу коронавирус. Изследователят е добавил, че хората от някои страни не възприемат вируса толкова силно, колкото в някои други.

Карл Фристън се занимава със създаването на модели от математически тип, които показват функционирането на човешкия мозък. В момента професорът използва всички тези модели, за да разбере как точно протича разпространението на коронавирус.

„Защо показателите за смъртността във Великобритания и Швеция бяха приблизително еднакви, ако правителствата им са избрали различни стратегии за борба със заболяването? Една от теориите е, че населението се е държало почти еднакво. В резултат на това социалната дистанция зависи от това как се държат хората в дадена страна “, казва професор Фристън.

Специалистът е добавил още, че тези страни, които се държат по еднакъв начин, трябва да имат сходни проценти на смъртност. В случая той сравнява Германия и Великобритания. Въпреки че действията им са били подобни, смъртността в Англия е много по-висока, отколкото в Германия. Професорът заключава, че избраните от правителството методи не играят особена роля в разпространението на коронавируса.

В бъдеще ученият планира да проведе редица изследвания и той е почти напълно уверен в това, че ще се окаже, че по-голямата част от населението в света има вроден имунитет към Covid-19.

Превод и редакция: БЛИЦ