Много заблуди се ширят, когато стане въпрос за грипните вируси, които ни нападат всякя година. Много от нас са свикнали да им вярват, смятайки ги за чиста монета, тъй като повечето хора по една или друга причина им вярват.Затова ще ви представим какво всъщност не може да ви разболее, въпреки хорското мнение!

Това е абсолютен мит. Колкото и да се навлечете, това няма да ви предпази от грипа, ако той попадне в организма ви в подходящия за него момент. Изследванията са доказали, че няма значение колко пласта дебели дрехи имате. Шансовете да се разболеете съвсем не зависят от това, а от моментното състояние на организма и имунната система. Ако вирусът попадне директно в откритите части на тялото – уста, нос, очи, лигавици, разболяването е много по-вероятно, независимо дали сте облечени с най-дебелото палто и топли ботуши.Много разпространен мит е, че излизането с мокра коса на студа води до сериозно разболяване. И това не е вярно.

Екперт с ексклузивни подробности за грипа у нас

Колкото и да вярваме, че стоенето до болен от грип носи риск да се разболеем и ние, това не е задължително. Помислете си колко пъти се е случвало член на семейството или близо седящ до вас колега да киха и кашля около вас, а вие да не се разболявате? Случвало се е на всеки и това не е случайно. Според статистиката, хората, които найсилно разпространяват вируса на грипа дори все още не знаят, че са болни. Инкубационният период, в който вирусът е най-силно заразен е през първите 2-3 дни преди проявата на симптомите. Така че, когато покрай вас вече има болен, вероятността да ви зарази е значително по-малка.

6 симптома на менингит, за които всеки родител трябва да внимава

Настинките се причиняват от вируси, а не от студения въздух, както повечето хора смятат. Когато организмът изпитва студ, имунната система задейства определени химикали в тялото, заложени в нашето ДНК. Те включват защитните механизми, пазещи тялото от атаките на болестотворните микроорганизми. Всъщност, колкото по-топла среда предизвикваме в затворените помещения през зимата, толкова по-нечувствителна към реалността навън става имунната система. Така много по-лесно хващаме вирус, защото за имунната система и тялото навън все още е лято. Объркването в отчитането на реалните температури е пагубно за организма.

Лекари повече от два часа правиха сърдечен масаж на мъж и... (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всички знаем, че витамин С се препоръчва при грип и настинка. Този витамин обаче не е манна небесна. Дори да приемате по-големи количества от него, това няма задължително да ви спаси от грипна инфекция. Изкуствените добавки от витамин С са най-неподходящият метод за превенция на грипа. За предпочитане са естествените източници на полезния витамин. Приемайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С и няма да сгрешите. Тези продукти освен това ще дарят организма с много други полезни вещества, които ще засилят имунитета цялостно.

Ценни съвети как да се предпазим от грипа-убиец

Колкото и настоятелни да са митовете в тази посока, разболяването от грип вследствие поставяне на ваксина е много малко вероятно, дори невъзможно, според някои източници. Това е така, защото ваксината представлява субстанция от мъртви клетки на вируса, които не са активни, тоест не са способни да заразят здравия организъм. Единственото, което могат да направят е да предизвикат създаването на антитела срещу даден щам, така че той да стане разпознаваем за имунната система.