Отичането на краката е неприятен симптом, който освен дискомфорт създава и естетически проблеми: любимите ви обувки стават малки, а преди това стройните ви крака не изглеждат привлекателно.

Разбира се, причината може да е в това, че сте съгрешили предишния ден и сте изпили много течности или сте яли по-солена храна, но ако краката ви често се подуват, това е основание да потърсите причините за проблема.

Как възникват отоците на краката?

Отокът е препълване на междуклетъчното пространство на меките тъкани с течност. Кръвта в тялото ни се задържа в съдовото легло. Въпреки факта, че обменът непрекъснато се осъществява през тънката стена на капилярите, течността се задържа в лумена на най-малките съдове поради определено ниво на онкотичното кръвно налягане.

С други думи, кръвта свързва водата за сметка на протеините. Течността се задържа в лумена на капиляра и поради факта, че нейните стени са адаптирани към това, предотвратявайки свободното преминаване на течността в екстраваскуларното легло. Цялата тази сложна система е проектирана за определено хидростатично налягане, следователно веднага, щом се повиши, течната част на кръвта се прецежда през капилярната стена в междуклетъчното пространство.

Три основни причини за образуването на оток

1. Намаляване на количеството протеин в кръвта. Това се дължи или на хранителни фактори, как се абсорбира протеинът, или на огромни загуби на протеин през бъбреците.

2. Повишена пропускливост на капилярите - може да се дължи например на алергична или посттравматична реакция, възпаление.

3. Повишаване на хидростатичното налягане в лумена на капилярите, поради което течността се “процежда”. Това е най-честата причина за отоци. Това се случва в преобладаващото мнозинство от случаите, поради предишна травма на опашната кост. Ще попитате какво общо има това с краката? Връзката е пряка. 

Представяме ви три лесни упражнения при оток на краката, които може да видите в zdrave.to.