Не е тайна, че газираните безалкохолни напитки със захар са вредни, но е факт, че 48% от американците ги консумират всеки ден, според Галъп. Средната дневна сума е 2.6 чаши, като 28% пият по едно шише на ден средно, а 20% по две или повече чаши.

Високофруктозният царевичен сироп, който се съдържа в тях, е най-лошото, казва д-р Дарил Гьофър, диетолог. "Той е особено опасен, защото отива директно в черния дроб и се съхранява като мазнина", добавя той. Също така създава съпротива срещу лептина - хормон, който намалява апетита, добавя той.

"Обикновената кола, например, има много захар, но всъщност диетичните са по-лоши, защото имат изкуствени подсладители", казва Карли Полак, сертифициран клиничен диетолог.


"Често се шегувам, когато имам лекции: „Какво бихте предпочели: да натрупате мазнини от кола или рак от диетична кола?" Експериментите показват, че аспартамът - популярен изкуствен подсладител, може да причини развитието на ракови клетки в различни части на тялото.

Наистина няма начин да забележите умни маркетингови кампании, които прикриват този нездравословен продукт, казва д-р Гьофър. По думите му трябва да се чете етикета и да избираме продукт с високо съдържание на минерали, малко захар и високо съдържание на фибри.

Препоръката му е да се избягват напитки с повече от 5 грама захар.

Студен чай

Студените чайове обикновено са изкуствено подсладени. Също така, те имат кофеин, който ви дава еуфория, но после се чувствате все по-уморени и искате повече и повече кофеин. Твърде много от него може да доведе до аритмия, болка в гърдите и дори смърт. Изследванията свързват свръхдозата с кофеин до пристъпи на паника.

Голяма чаша кафе

Хората обичат кафе, но освен наличието на кофеин, то може да доведе до киселини и да предизвика киселинен рефлукс. Проучванията показват, че маслото от кафе може да намали жлъчните киселини и неутралните стероли, което да доведе до повишен холестерол, наред със сърдечни проблеми и аритмия.

Смесени кафе напитки

В допълнение към кофеина, който консумирате, тези кафе напитки имат много захар, идващи от добавеното мляко или сметана, и твърде много калории. Пийте кафе умерено и сложете кокосово мляко, кокосово масло или други висококачествени мазнини, за да неутрализирате киселинния ефект на кафето.

Витаминна вода

Това е захарна вода. Популярната витаминна вода съдържа около 120 калории и 32 грама захар, почти половината от обикновената кола. Ароматизирайте водата си естествено, като поставите парчета истински плодове в нея.

 

Течна сметана

Проблемът е титанов диоксид, който е добавка, за която е доказано, че причинява увреждане на черния дроб и тъканите при мишки. Добавката е най-широко използваният бял пигмент.

Ако това не ви е достатъчно, течната сметана за кафе се обогатява още със захар, изкуствени подсладители и трансмазнини. Ще ги разпознаете под името "хидрогенирано масло", написано на етикета.

Горещ шоколад

Проблемът е в царевичния сироп. Тази вкусна гореща напитка, идеална за студени дни, трябва да се третира по-скоро като десерт. Само една чаша, дори домашно приготвена, има около 200 калории и 25 грама захар.

И това е интересно: Напитките със захар повишават кръвното - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Енергийни напитки и шотове

Пазарът за тях е огромен, защото хората са често уморени и ги избират, защото смятат, че така ще се чувстват по-добре, казва д-р Гьофре. Но енергийните напитки са предимно изкуствени цветове, захари и аромати, които дори не съществуват в природата.

Те имат органични киселини, които са опасни за зъбния емайл заради способността им да разграждат калций.

Сладки и замразени коктейли

Те са ужасни, защото алкохолът се абсорбира директно в кръвта, увеличавайки бързо глюкозата и не се усвоява като нормална храна. "Добавете и захарта, която увеличава нивата на кръвната захар и сега имате синергия от две злини, все едно пиете течен бонбон.

Хранителни шейкове

Хранителни напитки могат да бъдат полезни за хората, но те са и доста коварни, защото хората виждат много минерали и витамини и мислят, че могат да ги консумират по много. Имайте предвид, че основната съставка в тях е захарта. Това са прекалено много калории и вероятният резултат е покачване на теглото.

Лимонада

Лошата лимонада не е само лимон и вода. Най-добре е, ако можете да си я подсладите сами, но тази, която се продава, обикновено е натоварена със захар. Чаша от 200 мл може да достигне 100 калории - с добавени плодови сокове или изкуствена хранителна боя. 

Източник: Profit.bg.